De Oliemolenhof in jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw

13-12-2018

In het vijftiende Blauwe Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland staat de Oliemolenhof in De Nieuwe Stad als inspirerend ontwerpvoorbeeld. De jury koos 20 projecten met een kwaliteitsstempel. Daarmee zegt het jaarboek: ‘leer hiervan, zodat we als ontwerpers klaar zijn voor de toekomst’. 

Over de Oliemolenhof in Amersfoort
De Oliemolenhof in Amersfoort is ontworpen door stedenbouwkundig bureau ZUS in opdracht van Schipper Bosch. Met de Oliemolenhof hebben Schipper Bosch en de Gemeente Amersfoort een nieuwe publieke ruimte aan Amersfoort toegevoegd.

Naast spontane ontmoetingen speelt de Oliemolenhof in op de ontwikkeling van elektrisch rijden door middel van een flexibele laadoplossing. Het plein voorziet in twintig elektrische laadpalen, welke tevens te gebruiken zijn als elektrapunt tijdens evenementen.

Meer over de Oliemolenhof

Over het Blauwe Kamer jaarboek
Het vijftiende Blauwe Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland laat zien hoe ontwerpers de grote opgaven zoals klimaatverandering, energietransitie, het woningbouwvraagstuk en stedelijke vernieuwing te lijf gaan. Zij tonen zich vaardig om over lange periodes complexe ontwikkelingen in goede banen te leiden. Daarnaast biedt dit boek voorbeelden van inspirerend ontwerponderzoek en pareltjes van ambachtelijkheid. 

Het tweetalige Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2018 brengt de state of the art van het ruimtelijk ontwerp in kaart. Naast twintig voorbeeldige projecten bevat het boek een verslag over de keuzes van de selectiecommissie, een essay over de omgang met jong erfgoed, een interview met de eigenzinnige Eindhovense woningcorporatiedirecteur Thom Aussems en een fotoverhaal over wat mogelijk een nieuwe opgave voor de landschapsarchitectuur en stedenbouw inluidt: de intense droogte van 2018.

Kopen kan hier.

Fotocredit: Walter Herfst

Meer nieuws van Schipper Bosch

Deel dit artikel:
LinkedIn Facebook